Stambene kredite ugrožava proces odobravanja

Bez autora
Feb 16 2012

Subvencionisani stambeni krediti koje je obezbedila Vlada Srbije jesu nabolja ponuda na tržištu, ali neće značajnije povećati prodaju stanova. Razlog za to pronalaze u predugom čekanju za odobravanje takvih kredita. Subvencionisani stambeni krediti koje je obezbedila Vlada Srbije jesu najbolja ponuda na tržištu, ali neće značajnije povećati prodaju stanova, smatraju investitori. Razlog za to pronalaze u predugom čekanju za odobravanje takvih kredita. Prvi put ne postoji starosno ograničenje, a potencijalni kupci neće biti ograničeni ni vlasništvom nad zgradama. Ovom uredbom stanove mogu da kupe i ona lica koja hoće da kupe stanove kod privatnika, u bilo kom gradu Srbije ukoliko je reč o novogradnji. Na maksimalnih trideset godina otplate, kupac mora da obezbedi 5 odsto vrednosti stana, država daje beskamatni kredit od 20 odsto koji se vraća poslednjih pet godina.

Stambene kredite ugrožava proces odobravanjaSubvencionisani stambeni krediti koje je obezbedila Vlada Srbije jesu nabolja ponuda na tržištu, ali neće značajnije povećati prodaju stanova, smatraju investitori. Razlog za to pronalaze u predugom čekanju za odobravanje takvih kredita.

Subvencionisani stambeni krediti koje je obezbedila Vlada Srbije jesu najbolja ponuda na tržištu, ali neće značajnije povećati prodaju stanova, smatraju investitori. Razlog za to pronalaze u predugom čekanju za odobravanje takvih kredita.

Prvi put ne postoji starosno ograničenje, a potencijalni kupci neće biti ograničeni ni vlasništvom nad zgradama, najavljuje resorni ministar Oliver Dulić.

"Ovom uredbom stanove mogu da kupe i ona lica koja hoće da kupe stanove kod privatnika, u bilo kom gradu Srbije ukoliko je reč o novogradnji", kaže Dulić.

Na maksimalnih trideset godina otplate, kupac mora da obezbedi 5 odsto vrednosti stana, država daje beskamatni kredit od 20 odsto koji se vraća poslednjih pet godina.

Svojih 75 odsto, banka pozajmljuje uz kamatnu stopu od 4,5 odsto, objašnjava Marko Ćalić, direktor za poslovni razvoj NLB-a, jedne od deset banaka koje su do sada potpisale ugovor sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje kredita.

"Kamatne stope se menjaju na svakih šest meseci. Praktično, u tom periodu od šest meseci do naredne izmene kamatne stope, koja isključivo zavisi od vrednosti šestomesečnog euribora, klijent ima fiksnu kamatnu stopu", ističe Ćalić.

Predstavnik Udruženja građevinskih investitora Novog Sada Dejan Čagorović ne veruje da će novi subvencionisani krediti značajnije promeniti situaciju na tržištu nekretnina.

"Prodaje će biti, međutim uz otežane okolnosti zbog dužine trajanja odobravanja tih kredita. Procedura je znala da traje i do sedam, osam meseci. Mislim da neće doći do prevelike prodaje na takav način, i da neće doći do nekih pomeranja na tržištu. Oni koji će biti u poziciji to da kupe, svakako će bolje proći nego sa klasičnim kreditima", tvrdi Čagorović i podseća na to da se posao kod investitora i banaka završava za dvadesetak dana.

Direktorka Nacionalne korporacije za osiguranje kredita Vesna Ćirić kaže da usko grlo nije u toj instituciji.

"Mogu vrlo odgovorno reći da, ukoliko je sva druga dokumentacija koja iz banke stigne u redu, u Korporaciji odobravaju zahtev u roku od jednog do, maksimalno, tri dana. Najduže se čeka na upis hipoteke i tu su zastoji u službama katastra. Ja, na žalost, moram reći da nam je tu iskustvo sa Novim Sadom i nekim drugim gradovima u Vojvodini, možda najalarmatnije", ističe Vesna Ćirić.

Obe načelnice novosadskog katastra danas nisu bile dostupne za izjavu.

I malo matematike za kraj, ukoliko kupujete stan vredan 50.000 evra, učešće bi bilo 2 i po hiljade, prvih 25 godina rata bi bila 250, a poslednjih 5 godina - 170 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik